RegenwatersystemenPremium

Hoe plaats je zelf een kunststof regenwaterput?

##video:ZDBbe2444U00_NL;center;p100##

Een regenwaterput kan je zelf plaatsen! Of toch zeker een kunststof uitvoering. We geven mee hoe je dit aanpakt. Lees hier nog eens na waarop je moet letten bij de keuze van een regenwaterput.

 

De voorbereiding

Plaats bepalen

Een regenput mag niet te ver van de woning liggen. Hoe verder de regenwaterput van de woning/regenpijp ligt, hoe meer leidingen je moet leggen én hoe meer drukverlies je hebt in de leidingen. Bij afstanden groter dan 10 meter (horizontaal), wordt het vaak aangeraden om een zwaardere regenwaterpomp of een systeem met drukvat te gebruiken om voldoende waterdruk te garanderen.

Houd er ook rekening mee dat de locatie van de regenwaterput makkelijk bereikbaar is voor de graafwerkzaamheden en vermijd plaatsen waar er al ondergrondse leidingen liggen.

voorbereiding regenwaterput 1
voorbereiding regenwaterput 2
2/2

De afvoerleiding

Afhankelijk van je situatie, moet je ook rekening houden met de afvoerleiding. Tegenwoordig wordt de overloop van een regenwaterput gekoppeld aan een afvoerleiding voor regenwater (RWA) die meteen naar een nabijgelegen gracht of beek loopt, of aan een rioleringsbuis in de straat, al dan niet gescheiden van het vuilwater, afhankelijk van de situatie onder de straat. Indien mogelijk wordt de overloop van de regenwaterput gekoppeld aan een infiltratievoorziening. In de hier getoonde situatie wordt er gewerkt met een infiltratiekrat.

Plaats aanduiden

Om fouten bij de graafwerkzaamheden te vermijden is het slim om vooraf ook de locatie van de waterput aan te duiden. Dat kan je op een duidelijke manier doen met een verfspray. Hiervoor moet je uiteraard de grootte van je regenwaterput kennen.

Het beste is dat je overal 50 cm marge extra rekent, zodanig dat het gemakkelijk is om alles in de grond te krijgen en te kunnen installeren. Houd er ook rekening mee bij de graafwerken dat er een laag van 15 tot 20 cm stabilisé of grind onder de regenwatertank moet komen voor de stabiliteit. 

 

Regenwaterput plaatsen

De graafwerken

Hier lieten we een grote kraan komen omdat het om een redelijk grote tank gaat, maar bij een kleinere regenput is het goedkoper om een kleine kraan te huren en dit zelf te doen.

Tip
Het is het beste om deze graafwerkzaamheden uit te voeren wanneer de grondwaterstand laag is. Bij een natte bodem kan je put instorten of je regenwatertank beginnen te drijven of verschuiven tijdens of na de plaatsing.

stabilise egalise 1
stabilise egalise 2
stabilise egalise 3
3/3

Stabilisé, égalisé

Het kan niet voldoende benadrukt worden. Het is belangrijk om de regenwaterput goed te omgeven met grind of gestabiliseerd zand. Wij gebruiken gewassen grind van 2 tot 6 mm. Gebruik geen kleiachtig of kalkachtig materiaal en gebruik ook nooit aanvullend materiaal met scherpe randen om overmatige druk en eventuele schade aan de tank te voorkomen. 

Verdeel het grind over de put tot je aan een laag zit van minstens 20 cm dik en je op de juiste diepte zit. Zorg ervoor dat alle delen vlak en egaal liggen. Dat doe je door alles egaal te harken en aan te trillen met een trilplaat. Zo wordt de laag grind verdicht en voorkom je verzakkingen.

plaatsing regentank 1
plaatsing regentank 2
2/2

Tank in de put

Met enkel en alleen maar een mooie geëgaliseerde put zijn we natuurlijk niets. We kozen hier voor een lichte kunststof die makkelijk te plaatsen is, ook op moeilijk toegankelijke plaatsen. De lagere installatiekosten en het minimale onderhoud zorgen ervoor dat je op de lange termijn ook nog eens geld bespaart. Let er zeker op dat de ton juist geplaatst wordt om aan te sluiten op de leidingen.

Check na het plaatsen kort nog even of je rondomrond genoeg afstand bewaart en alles mooi waterpas staat. Dan kan je ter versteviging de put rond de tank verder aanvullen met grind.

Let op
Eenmaal je het grind rondom gaat aanvullen, kan je ook de bodem van de tank al vullen met water, zodat het waterniveau simultaan meestijgt met het grind, en de druk en de tegendruk perfect kloppen. Zo vermijd je immers eventuele vervorming van de regenwatertank door de druk van het grind.

install infiltratiekrat 1
install infiltratiekrat 2
install infiltratiekrat 3
install infiltratiekrat 4
4/4

Infiltratiekit installeren

Eens het grind mooi elk kiertje en gaatje heeft gevuld, kan je het infiltratiekrat installeren. Een infiltratiekrat installeer je om het overtollige water van de overloop van je put te laten infiltreren in de ondergrond. Dit zorgt ervoor dat het grondwater in je tuin wordt aangevuld als buffer tegen droge periodes en dat je geen gescheiden regenwaterafvoer moet installeren. Twee vliegen in één klap dus.

Om de afvoer van de regenput op het infiltratiekrat te plaatsen, hebben we in ons geval een verloopmof van 80 mm buis naar 110 mm nodig. Die hadden we hier al voorlopig geplaatst om de hoogte te bepalen, maar deze moet je nu definitief plaatsen met een montagevet of siliconenspray om alles vlot in elkaar te laten glijden. Plaats een koppelstuk op de regentank zodat je de juiste maat kan nemen voor de afvoerbuis.

Buizen op maat

De buizen maak je op maat met een haakse slijper of een multitool. Ontbraam de buis na het slijpen mooi voor een vlotte installatie. Zo voorkom je beschadiging aan de rubber dichtingen die zich in moffen of bochten bevinden. Door deze rubberdichtingen volstaat het om de buizen gewoon op hun plaats te schuiven. Als deze er niet zijn, dien je de stukken te verlijmen met pvc-lijm.

Na de aansluiting kan je de rest mooi aanvullen met grind.

schacht waterreservoir 1
schacht waterreservoir 2
2/2

Schacht van het reservoir

In de volgende stap installeer je de schacht van het waterreservoir. Dit is een verticale buis die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de regenput voor onderhoud, controle of het plaatsen van pompen of filters. De schacht moet tot net onder of net boven het maaiveld komen.

Als je met een dompelpomp in natte opstelling werkt, is dit ook het moment om de pomp in de put te plaatse en van stroom te voorzien, hoe je dat aanpakt lees je iets verderop in dit artikel.

De schacht kan je zo diep als je wil in de regenput steken om op de hoogte van je maaiveld uit te komen. Enkel de toevoer en afvoer moet je uitzagen. Hiervoor meet je op welke hoogte deze uitsparingen moeten komen, zodat je schacht mooi tot aan het maaiveld komt. De uitsparingen maak je vlot met een decoupeerzaag. Gebruik uiteraard een zaagblad dat geschikt is voor kunststof.

 

Regenwaterput verbinden

Met de dakgoot

Dakgoot aanpassen

Het regenwater loopt van de dakgoten, via de regenpijp, in de regenwaterput. In deze situatie liep een afvoerpijp naar twee punten omdat deze werd verdeeld over twee IBC-vaten. Al het regenwater mag nu in de regenput komen. We moeten dus nog één van de dakgoten verhangen, zodat al het water naar één punt loopt.

Is dat bij jou ook zo? Houd er rekening mee dat de hellingshoek juist blijft. Een richtlijn voor de helling is ongeveer 2 tot 5 mm per meter. Als er te weinig helling is, dan zal het water blijven staan. Is er te veel helling, dan bestaat de kans dat het water te snel stroomt en dan heb je risico op overloop bij hevige regen.

regenpijp verbinden 1
regenpijp verbinden 2
regenpijp verbinden 3
regenpijp verbinden 4
4/4

Regenpijp verbinden

Vanaf de onderkant van de regenpijp die langs de gevel loopt, moeten er nog buizen gelegd worden tot aan de ingang van de regenwaterput. Hiervoor maak je een sleuf richting de put om de buizen te leggen. Houd hierbij ook rekening met het feit dat je water mooi moet afvloeien. Verkeerd geplaatste buizen kunnen je afvoer doen verstoppen en eens de buizen onder de grond zitten is het een heel karwei om dit nog aan te passen.

Maak de buizen op maat en ontbraam de randen - opnieuw met de haakse slijper. Zo voorkom je beschadiging aan de rubber dichtingen die zich in moffen of bochten bevinden.

Door het uiteinde wat conisch te maken, zal je de buis gemakkelijker in het koppelstuk kunnen schuiven. In combinatie met glijmiddel of montagevet kun je de afvoerleiding zo vlot in elkaar passen.

Eens alles netjes op zijn plaats ligt, kan je nog afvullen met grind. Zorg dat je de afvoerbuis op verschillende plaatsen voldoende ondersteunt - bijvoorbeeld met een tegeltje of een klinker, zodat het gewicht van het grind de helling niet gaat beïnvloeden en de buizen niet gaan doorhangen.

dompelpomp installeren 1
dompelpomp installeren 2
dompelpomp installeren 3
3/3

Met de binnenshuisinstallatie of tuinslang

Het regenwater kan nu in de tank vloeien, maar het regenwater moet ook binnen geraken om toilet en wasmachine van water te kunnen voorzien. Dat kan je met een hydrofoorpomp in droge opstelling, of met een dompelpomp in de put (natte opstelling). Hier wordt er gewerkt met zo'n dompelpomp.

De dompelpomp verbinden we met een flexibele buis op het aansluitpunt vanwaar de leidingen naar de binneninstallatie kunnen vertrekken. In deze situatie wordt de tank enkel gebruikt voor tuintoepassing. Op het aansluitpunt voor de leidingen wordt dan een tuinslang bevestigd.

Indien je toestellen en aftappunten binnen wil aansluiten, dan moet je vnaf dat aansluitpunt werken met drukvaste leidingen of flexibels die geschikt zijn voor drinkwaterdruk - uiteraard ook met de nodige koppelstukken (vaak klemkoppelingen).

De pomp die in de tank komt moet je nog voorzien van stroom. Die plaats je best in een wachtbuis die je in de schacht plaatst. Hiervoor voorzie je met een gatenzaag een uitsparing.

waterput dichten

Put dichten

Dan kun je nog een laatste keer alles aantrillen zodat alles mooi dicht zit. Werk de put mooi af met aarde, zodat de schacht mooi op niveau zit en de regenwatertoevoer netjes klaar zit.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? 
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine
Cookies

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.