Praktische tuintips voor het voorjaar
De tuin is ondertussen goed ontwaakt uit zijn winterslaap. Met andere woorden: het is tijd om je tuin klaar te maken voor de zomer! Snoeien, onderhouden en schoonmaken staan op de agenda. Maar wat mag je zeker niet vergeten en welke tools heb je daarbij nodig? We gidsen je erdoorheen.
Een propere grasmat
Begin bij de kanten
Om je gazon proper te zetten, zorg je er eerst voor dat de kanten gemaaid zijn, zo kan al het losse gras en onkruid straks opgenomen worden met de grasmaaier. Je kan hier een grastrimmer voor gebruiken. Idealiter gebruik je een toestel op accu. Geen gezeul met kabels én je kan de batterij voor andere toestellen gebruiken!
Het gras maaien
Je gras kan je vrijwel het hele jaar door maaien. Enkel bij vorst, extreme regenval en extreme hitte laat je de grasmaaier beter op stal.
Vanaf de eerste maaibeurt is het belangrijk om het gras met regelmaat te maaien; wekelijks is meer dan voldoende. Door regelmatig te maaien, komt er meer licht tussen de grasplantjes. Dit zorgt ervoor dat de grasmat sterker wordt. Voor de eerste maaibeurt stel je de maaihoogte in op 5 à 6 cm. Voorts neem je tijdens het voorjaar 3 cm als streefdoel.
Verticuteren en bemesten
Als je merkt dat er op bepaalde plekken veel mos tussen je gras zit, of als je gras er niet meer fris uit ziet, dan kan je er ook in het voorjaar voor kiezen om je gazon te verticuteren. Zo haal je dood gras, mos en onkruid uit je grasmat. Je creëert ook ruimte zodat nieuw graszaad zich in het gazon kan nestelen en kan groeien. Na het verticuteren is het een kwestie van bemesten - idealiter met een strooiwagen voor een gelijkmatige verdeling van de mestkorrels - en wat water geven voor een goede doorstart.
Tips voor het bewateren
Het gazon bewateren kan je met een sproeiersysteem. Houd daarbij volgende tips indachtig:
- Tijdens droge periodes geef je best water, want de bovenste laag van de aarde droogt snel uit bij warm weer.
- Zorg ervoor dat alle plekken van het gazon water krijgen, zodat elke nieuwe plek van het gazon de beste kansen krijgt.
- Geef best iedere 3 dagen gedurende een half uur tot een uur water in plaats van iedere dag 5 minuten.
Terras en tuinpad schoonmaken
Onkruid verwijderen
De voegen van het terras kunnen na de winter ook wel wat liefde gebruiken. Maak geen gebruik van chemische middelen, maar bestrijd onkruid met een elektrische voegenborstel of onkruidborstel. Dat is milieuvriendelijker en kan je gebruiken op verharde oppervlakken zonder ze te beschadigen. De roterende borstelkop zorgt ervoor dat het vuil en onkruid uit de voegen wordt geschrobd.
Tip: nylon borstels zijn beter voor zachtere oppervlakken of poreuze tegels, voor robuustere materialen kan je een staalborstelkop gebruiken.
Tuin proper maken
Bladeren blazen
Tijd om alle losse bladeren en takjes te verzamelen en op een composthoop te laten composteren. Verzamel daarvoor eerst alle bladeren in een hoek met een bladblazer. Dit doe je best nog voor je begint met maaien.
Tip: gebruik een bladblazer met zuig- en vermaalfuncties. Je verzamelt alle bladeren en zuigt ze daarna op. Dankzij een vermaalfunctie raakt de opvangzak niet alleen minder snel gevuld, maar de vermaalde bladeren en takken zullen het composteringsproces versnellen. Kleinere stukjes blad breken immers sneller af dan hele bladeren.
Snoeiwerken in het voorjaar
In het voorjaar is het ook weer tijd om te snoeien. Dat doe je bij droog, en bewolkt weer om verbranding van snoeiwonden te voorkomen. Gebruik ook altijd scherpe, schone snoeischaren voor een nette snede. Bij bomen komt een takkenschaar of boomschaar goed van pas. Om tegen de zomer de haag te scheren, gebruik je een haagschaar - het makkelijkst werk je met een model op accu.
Snoeitips
- Heb je bloeiende planten die groeien op nieuw hout, zoals lavandel en sommige hortensia’s, dan snoei je die best in het vroege voorjaar. Heb je nu bloeiende planten die groeien op oud hout, bijvoorbeeld azalea en magnolia, die snoei je na de bloei, in de zomer.
- Het geknipte moment om een boom onder handen te nemen is in de winter of het vroege voorjaar. De boom is dan in rust, en je ziet goed wat je moet doen.
- Snoei takken altijd schuin. Als je takken en stengels recht snoeit, dan kunnen schimmelinfecties de plant binnendringen.
Tuinhuis schoonmaken
Heb je een houten tuinhuis of tuinberging? Dan heeft het hout waarschijnlijk ook deugd van een goede schoonmaakbeurt na een natte winter. Zorg er dan voor dat je het hout niet beschadigt.
Tips voor het schoonmaken
- Gebruik geen hogedrukreiniger want die kan het hout beschadigen. Een reiniger met middelhoge druk is ideaal voor het afspoelen van al het losse vuil.
- Gebruik een zachte borstel of spons als opzetstuk om het hout te schrobben. Werk altijd in de richting van de houtnerf.
- Je start het best bovenaan en maakt zo schoon tot onderaan. Zo voorkom je dat het vuile water in een schoongemaakt deel van de wand komt. Je voorkomt ook strepen.
Na een schoonmaak kan het ook zo zijn dat je tuinhuis aan een nieuwe beschermlaag toe is - opnieuw lakken of beitsen is dan de boodschap.
