Afdichtingskitten: 5 vaak voorkomende problemen én oplossingen
Veelzijdig aanbod voor diverse afdichtingsbehoeften
Kwalitatieve afdichtingskitten zorgen niet alleen voor een professionele afwerking, maar houden gebouwen en constructies ook in topconditie. De juiste kit kiezen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er moet rekening gehouden worden met tal van factoren, gaande van het soort ondergrond over eventuele beweging tussen de verschillende bouwelementen tot de temperatuur en het vochtgehalte van de plek waarin de kit wordt aangebracht. In dit artikel schetsen we vijf mogelijke ‘probleemsituaties’ en we koppelen er meteen de juiste producten aan.

1. Kitten voor vochtige omgevingen
Probleem
Vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens, kampen niet alleen met een hogere luchtvochtigheid maar zijn ook onderhevig aan schommelingen in temperatuur. Een gevaarlijke combinatie voor schimmelgroei.
Deze schimmels kunnen voor aantastingsproblemen van de voegen zorgen. Daarnaast zullen ze ook visueel het uiterlijk van de voegen – en bijgevolg de volledige ruimte – beïnvloeden.

Oplossing
Voor vochtige ruimtes gebruikt men waterdichte afdichtingskitten met een schimmelwerende werking. Deze sanitaire producten bevatten een anti-fungicide die het schimmelproces tegengaat waardoor de kitten langer schimmelvrij blijven.
Wanneer schimmelwerende kitten na enige tijd toch schimmels op het oppervlak vertonen, kunnen meerdere oorzaken spelen. Denk bijvoorbeeld maar aan sterke waterbelasting op de voeg waardoor het schimmelwerend preparaat uit de kit is geloogd (en dus niet meer werkzaam). Maar ook sterk geconcentreerde schoonmaakmiddelen of andere chemicaliën kunnen de anti-fungicide component uit de kit doen verdwijnen. Reinig voegen in vochtige ruimtes dus steeds met water en milde detergent.
Tot slot is ook hechting een belangrijk aspect in vochtige ruimtes. Aangepaste sanitaire kitten bevatten eigenschappen die zorgen voor een betere hechting.

2. Kitten voor bewegingsvoegen
Probleem

Vrijwel elk gebouw is vandaag voorzien van bewegingsvoegen – ook wel dilatatievoegen of uitzettingsvoegen genoemd. Vaak zijn deze voegen aangebracht in buitenwanden, maar ook in vloeren of beweegbare gedeeltes. De grootste uitdaging bij het afdichten van bewegingsvoegen is het verschil in uitzetten en krimpen van de verschillende ondergronden.
Gips, beton en aluminium zetten bijvoorbeeld allemaal in een ander tempo uit en krimpen niet even snel. Hout is extreem gevoelig aan temperatuurschommelingen en kan hierdoor ook krimpen of uitzetten. Als we geen dilatatievoegen zouden toepassen in gebouwen dan zouden de bouwmaterialen gaan scheuren met alle gevolgen van dien.
Oplossing
Om bewegende onderdelen met elkaar te verbinden en af te dichten, is het belangrijk dat men hoogwaardige kitten gebruikt voor oppervlakten waar beweging op staat. Dergelijke elastische producten zullen op een duurzame manier zoveel mogelijk de beweging opvangen tussen de verschillende bouwelementen zonder veel stress op de hechtvlakken te creëren. Dilatatie kit is met andere woorden ontworpen om beweging tegemoet te komen. Dat betekent dat het product niet zal barsten of afbrokkelen onder druk zoals gewone kit dat kan.
Naast die elasticiteit moeten kitten voor dilatatievoegen ook goed hechten op de verschillende ondergronden.

3. Kitten voor beglazing
Probleem
Glas is een alomtegenwoordig materiaal in onze dagelijkse omgeving. Grote kans dus op een klus waarbij voegen die aansluiten op een glasconstructie gekit moeten worden. Denk maar aan het afkitten van dubbelglas in kozijnen en ramen. Een gemiddelde woning heeft circa 20 m² aan beglazing in de gevel. Dit vertaalt zich in zo’n 80 m aan afdichtingen, die correct aangebracht moeten worden.
Het afkitten van ramen heeft in de eerste plaats functionele redenen: ramen worden wind- en waterdicht gemaakt waardoor de kozijnen langer meegaan en alles beter geïsoleerd is. Maar een slecht of lelijk gekit raam haalt het aanzicht van de volledige woning naar beneden. Er is dus zeker ook een esthetisch aspect.
Ramen moeten trouwens ook aan de binnenkant afgekit worden. Dit garandeert een betere isolatie en luchtdichtheid. Bovendien zorgt het ervoor dat water bij het schoonmaken niet tussen raam en kozijn loopt, wat schimmelvorming en houtrot zou kunnen veroorzaken. Bovendien voorkomt het dat stof, insecten en ander ongedierte via kleine kieren naar binnen kruipen.

Oplossing
Om ramen af te kitten, moet men eerst en vooral kiezen voor producten die voldoet aan de juiste certificering CE-EN 15651-G.
Vervolgens moeten deze afdichtingskitten beschikken over een superieure weersverouderings- en uv-bestendigheid. Beglazingsvoegen zijn immers sterk onderhevig aan wind, water, uv-licht, ... Daarnaast vragen deze producten om een hoge kerf- en scheurvastheid en voldoende – en blijvende – elasticiteit. Tot slot is er ook een uitstekende kleefkracht nodig om zich goed en snel aan de ondergrond te kunnen hechten.

4. Kitten voor kunststof
Probleem
Er zijn ontelbaar veel soorten plastic. Niet verwonderlijk, want plastic wordt bijna overal voor gebruikt. Denk aan bouwmaterialen, leidingwerk, sanitair, meubels, keukenbenodigdheden, ... Wanneer plastic scheurt, lekt of breekt, wordt het al gauw weggegooid. Maar vaak is dat niet nodig; de meeste objecten kunnen makkelijk gelijmd of gekit worden.
Om kunststof elementen duurzaam af te dichten of te repareren, volstaan gewone kitten echter niet. Er moet rekening gehouden worden met de gladheid van het plastic, het uitsluiten van stresscracking, …

Oplossing
Zoveel soorten plastic oppervlakken, daar horen natuurlijk verschillende soorten afdichtmiddelen bij. Voor een professioneel resultaat met een sterke lijmverbinding en betrouwbare afdichting is het dus belangrijk om te weten met wat voor plastic je gaat werken vooraleer je een bijhorende kit kiest.
Zo zijn er specifieke kitten voor gebruik op polycarbonaat en PMMA, zoals zwembadcovers en dakramen, zuurstofvrije siliconenkitten met 100% siliconen waardoor de kit zelfs op zeer gladde plaatsen niet loslaat, speciale montagekitten voor het waterproof afdichten van leidingen, blijvend elastische zuurvrije siliconenkitten voor kunststof ondergronden bij sanitaire toepassingen zoals acrylbaden en -douches, …


5. Kitten voor hoge temperaturen
Probleem
Voegen en naden afdichten op plekken waar de temperaturen erg hoog kunnen oplopen of sterk kunnen schommelen, vragen om geavanceerde formules voor veeleisende toepassingen. Denk bijvoorbeeld maar aan het afkitten van verwarmingsketels, rookgaskasten, open haarden, tegelkachels, afvoerkanalen, pompen, verwarmingsbuizen, thermostaten en ovens. Worden hier de juiste producten niet gebruikt, dan zijn de risico’s wel erg groot.
Oplossing
Hittebestendige afdichtingskitten zijn speciaal ontwikkeld om in omstandigheden van hoge of zelfs extreme temperaturen dezelfde afdichtingskwaliteit te behouden. Sommige kitten kunnen tot wel 1500 °C de kwaliteit van de afdichting garanderen.
Maar hittebestendige kitten kunnen niet alleen hoge temperaturen aan, ze bieden ook een uitstekende hechting op diverse ondergronden en blijven flexibel onder wisselende temperaturen. Dat maakt ze onmisbaar voor zowel huishoudelijke als industriële toepassingen waar thermische stabiliteit cruciaal is.
Bij het aanbrengen van een hittebestendig product is het belangrijk dat je de juiste kit voor de juiste ondergrond en maximale temperatuur kiest. Er zijn immers tal van hittebestendige oplossingen met diverse specifieke eigenschappen om aan uiteenlopende projecteisen te voldoen.
Met dank aan Bison, Bostik, DL Chemicals, Soudal en Würth