Waarom moeten je klanten voor zomerbanden kiezen?
Tot 9% brandstofbesparing mogelijk
De zon breekt door, de temperaturen stijgen en de wegen warmen langzaam op na een lange, vooral natte winter. Voor je klanten betekent dit dat het tijd is om hun winterbanden te verruilen voor zomerbanden. Aan jou om hen daarvan te overtuigen. Want waarom zou iemand al die moeite doen als er ook all-seasons bestaan? Dit artikel staat nog een keer stil bij de diverse argumenten die tot je beschikking staan. Je kan zeker de kaart veiligheid spelen, maar dankzij een lager brandstofgebruik zal je klant de keuze voor aangepaste banden ook in zijn portemonnee voelen.

Nog lang niet iedereen is overtuigd
Voor wie zich tot doel gesteld heeft om van seizoensbanden het nieuwe normaal te maken, ligt er nog veel werk op de plank. Uit de laatste Rolling Wheel-enquête (2023) in opdracht van mobiliteitsorganisatie Traxio bleek ongeveer 66% van de Belgen het hele jaar door op zomerbanden te rijden. Slechts 19% wisselt in de koude maanden naar winterbanden en nog eens 15% kiest voor all-seasons. Dat laatste percentage is wel stijgende, zelfs zozeer dat het aandeel van de all-seasonbanden wellicht rond de 25% uitkomt, net zoals in Nederland trouwens.
Het belang van de bandenspanningIn de context van de levensduur zijn alle banden min of meer gebonden aan dezelfde regels. Behalve een correcte uitlijning en de staat van de schokdempers, is met name de bandenspanning van enorm belang.
Amper 10% onderspanning (0,2-0,3 bar verschil) resulteert al in een verlies van levensduur van 6%. Dat staat gelijk aan al gauw een paar duizend kilometer.
Maandelijks de bandenspanning controleren, is dus de boodschap. Geef dat zeker mee aan je klanten. En vertel ze ook te letten op het uiterlijk van de zijwanden en het loopvlak. Onregelmatige slijtage wijst op een probleem.
Wat maakt het uit?
Hoewel de percentages lichtjes stijgen, vooral dankzij de wagenparkvoertuigen en leasingwagens, maken de net genoemde cijfers duidelijk dat nog lang niet iedereen overtuigd is van het nut van banden die zijn aangepast aan de tijd van het jaar. Bovendien weigert de wetgever op dat vlak een duwtje in de rug te geven: in België geldt er helemaal geen verplichting om de banden aan te passen. Daarmee volgen we een duidelijk andere koers dan zowel Duitsland, Luxemburg als delen van Frankrijk, waar bestuurders in bepaalde periodes verplicht worden om te rijden met banden die het 3PMSF-symbool dragen.

Magische grens van 7 °C
Onze buurlanden zien dus wel degelijk het nut in van seizoensbanden en verwijzen daarvoor naar de algemene consensus dat een temperatuur van 7 °C voor rubber een soort van magische grens is: daarboven presteren zomerbanden beter dan winterbanden, met name op het gebied van de remafstand. De beste in zijn categorie heeft volgens de testresultaten van TÜV SÜD een remafstand van 33,1 meter bij een snelheid tussen 20 en 80 km/u.
Onder de 7 °C verhardt het rubber van zomerbanden en verliest het zijn visco-elastische eigenschappen. De grip in de langsrichting (tractie en remmen) en in de dwarsrichting (wegligging in de bochten) zal daardoor afnemen, met alle veiligheidsrisico’s van dien. Het ontbreken van lamellen en blokken op het loopvlak zal het risico nog verder verhogen omdat het zomerbanden verhindert goed te presteren en grip te hebben op een besneeuwde ondergrond.
Zomerbanden met een hoge efficiëntieklasse kunnen tot 9% brandstof besparen en zorgen bij warme temperaturen voor een kortere remafstand
Verschil van 20 tot 50% in rolweerstand
Zomerbanden hebben meestal (maar dus niet altijd) een betere energie-efficiëntie dan winterbanden of all-seasons. De temperatuur heeft immers een impact op de rolweerstand. Naarmate de temperatuur stijgt, zal de rolweerstand dalen, en omgekeerd. Dat valt makkelijk af te lezen aan het brandstof- en energieverbruik.
Het is lastig om daar concrete cijfers op te plakken, omdat zoiets afhangt van het type band, de afmetingen en het temperatuurverschil. Maar het verschil in rolweerstand kan oplopen tot wel 50%! In vergelijking met bijvoorbeeld all-seasonbanden tekent de invloed van de temperatuur op de rolweerstand zich bij zomerbanden nadrukkelijker af.

Technische verklaring
Tot dusver zijn we er al achter gekomen dat de keuze voor zomer- dan wel winterbanden een weerslag heeft op zowel de grip, de remprestaties als de energie-efficiëntie. Afhankelijk van de temperatuur, met 7 °C als drempel, zal de ene beter presteren dan de andere. Je kunt tot wel 9% brandstof besparen als je de juiste band kiest. Maar wat ligt er aan de basis van dat verschil? Eén woord: hysterese.
Hysterese
Hysterese is het energieverlies dat optreedt wanneer een materiaal – in dit geval rubber – cyclisch wordt belast en ontladen. Dat energieverlies manifesteert zich als warmte, wat de prestaties van het materiaal beïnvloedt. Bij hogere temperaturen is de hysterese lager dan bij lagere temperaturen. Bij lagere temperaturen wordt het rubber stijver en minder flexibel, en verliest het materiaal meer energie in de vorm van warmte. Dit proces resulteert in verminderde grip en verhoogde slijtage door grotere rolweerstand.
Met de juiste bandenspanning verleng je de levensduur van je banden en bespaar je op brandstofkosten
Aangepaste rubbersamenstelling
Bandenfabrikanten kennen dat fysische proces heel goed en kunnen via de samenstelling van het rubber daarop inspelen. Grosso modo bestaat een band uit de volgende elementen:
- Synthetisch rubber (hoofdbestanddeel): zorgt voor slijtvastheid en grip.
- Natuurrubber (hoofdbestanddeel): biedt elasticiteit en een goede balans tussen grip en slijtage.
- Silica (vulstof): verbetert de grip op een nat wegdek en vermindert de rolweerstand.
- Koolstofzwart (vulstof): verlengt de levensduur van de band door extra stevigheid.
- Weekmakers: helpen om het rubber flexibel te houden.
Fabrikanten kunnen met die elementen en hun verhoudingen aan de slag om klemtonen te leggen. In het geval van zomerbanden wordt een hardere rubbersamenstelling gebruikt voor een betere grip op droge wegen en bij warmere weersomstandigheden. De vulstof, bijvoorbeeld, zal gewoonlijk minder silica bevatten in vergelijking met een winterband.

Waaier aan zomerbanden
Diverse klassen
Tot slot nog een korte uitstap naar de verschillende types en kwaliteiten. Tegenwoordig bestaat er een label dat banden beoordeelt op drie parameters: brandstofefficiëntie, grip op een nat wegdek en geluidsniveau. Aan elk van deze kenmerken wordt een klasse toegekend, waarbij A staat voor de hoogste score en G voor de laagste.
Dit kan een aanzienlijk verschil maken. Neem bijvoorbeeld de brandstofefficiëntie: banden zijn verantwoordelijk voor 20 tot 30% van het totale brandstofverbruik. Het is dan ook niet verrassend dat de keuze voor een klasse A-band kan leiden tot een brandstofbesparing tot 9% in vergelijking met een band uit klasse G!
Ontwerpverschillen
Binnen het assortiment zomerbanden heb je belangrijke verschillen in ontwerp, met karkassen, koordlagen en loopvlakprofielen die zijn aangepast aan enerzijds het voertuig (gewicht, vermogen, maximumsnelheid) en anderzijds de rijstijl.
In de rubbersamenstelling en zijn eigenschappen is er bijvoorbeeld een duidelijk verschil tussen een touringband en een sportieve band. Terwijl de eerste eerder bedoeld zijn voor sedans en ontwikkeld voor comfort en efficiëntie, hadden de fabrikanten bij het ontwerp van sportieve banden vooral oog voor een maximale grip en prestatie bij hoge gebruikstemperaturen. Dat maakt die laatste, nog meer dan andere types zomerbanden, totaal ongeschikt voor winters gebruik. Bij temperaturen onder de -10 °C zouden ze zelfs kunnen barsten.
Daarom is het belangrijk om te weten of je klant dikwijls in zware winteromstandigheden de wagen neemt. Een correct advies begint bij het stellen van de juiste vragen, al maken fabrikanten natuurlijk ook zelf al een segmentatie van hun portfolio op basis van de diverse parameters van een voertuig. Neem de afmetingen. Deze zijn bepalend voor de hoeveelheid lucht die een band moet bevatten om de lading te dragen en door de wielkasten te gaan. Alles moet naadloos op elkaar zijn afgestemd.
Met medewerking van Bridgestone, Michelin en Traxio